Czech English

Jak spojit síly lidských práv, rozvojové spolupráce a transformační zkušenosti v zahraniční politice?

7.7.2014
adelastiborova

Cílem nového policy paperu Ondřeje Horkého-Hlucháně je navrhnout rozpočtově neutrální řešení pro větší soulad a dopady české zahraniční politiky v oblasti zahraniční rozvojové spolupráce, lidskoprávní a transformační politiky, včetně přenosu transformačních zkušeností v obou těchto oblastech. Doporučení a jejich odůvodnění jsou vstupem pro tzv. politickou inventuru, revizi úkolů české zahraniční politiky, kterou v roce 2014 započalo nové politické vedení ministerstva zahraničních věcí.

SHRNUTÍ A DOPORUČENÍ

  • Ministerstvo zahraničních věcí (MZV) potřebuje dovést deklarovaný důraz na rozšířené pojetí lidských práv a na přenos transformačních zkušeností do praxe zahraničněpolitických nástrojů.
  • Kvůli vnitřním nesouladům je třeba pro rozvojovou a transformační spolupráci vytvořit jednotnou koncepci i veřejnou prezentaci při zachování oddělené gesce nástrojů vůči nevládním a vládním aktérům v zahraničí.
  • Pro vnější soulad lidskoprávní politiky s dalšími vládními politikami by mělo MZV využít existující rámec koherence politik pro rozvoj a institut Rady pro zahraniční rozvojovou spolupráci.
  • Jako výraz nového závazku i pro zvýšení efektivnosti českých projektů je nutné lidskoprávní přístup zavést jako výchozí rámec programového i projektového cyklu zahraniční rozvojové spolupráce.
Dokument si můžete stáhnout zde.

Kontakt

České fórum pro rozvojovou spolupráci
Vladislavova 1460/12, 110 00 Praha 1

+420 222 522 480
info@fors.cz

IČ: 71010114
DIČ: CZ71010114 (nejsme plátci DPH)

Bankovní spojení
číslo účtu: 181618095/0300
ČSOB; Anglická 20, 120 00 Praha 2

FoRS – České fórum pro rozvojovou spolupráci
je platformou českých nevládních neziskových organizací (NNO) a dalších neziskových subjektů, které se zabývají rozvojovou spoluprací, rozvojovým vzděláváním a humanitární pomocí.

Organizace ve FoRS sdílejí společný zájem prosazovat vyšší relevanci a efektivnost české i mezinárodní zahraniční rozvojové spolupráce a zvyšovat její pozitivní dopady pro obyvatele rozvojových a transformujících se zemí. 

Hlavním úkolem FoRS je zastupování společných zájmů členů a posilování spolupráce a vztahů mezi státními institucemi v ČR i EU a nevládními organizacemi na poli rozvojové spolupráce.


© České fórum pro rozvojovou spolupráci 2022 | administrace