Rekordní nárůst obratů z prodeje fairtradových výrobků
Čeští spotřebitelé nakoupili vloni fairtradové výrobky v hodnotě 174 milionů korun. Maloobchodní obrat se oproti roku 2012 zvýšil o celých 80 %. Příčinou velkého nárůstu oproti předloňskému roku je zájem českých spotřebitelů o kvalitní výrobky luxusnější povahy. Nejoblíbenějším fairtradovým produktem u nás zůstává káva.
Celou zprávu si můžete přečíst zde.
Infolist s grafy je ke stažení
zde.
Nové Fairtradové město a škola
Sedmým Fairtradovým městem v ČR a zároveň prvním na Vysočině se stala 16. května Třebíč. Certifikát převzali starosta Pavel Heřman a místostarostka Marie Černá.
4. června získala titul „Fairtradová škola“ ZŠ Pod Skalkou z Rožnova pod Radhoštěm. Celý den probíhal na škole den otevřených dveří „Čokoládová Afrika“, školní dramatický kroužek navíc za hru Hořčokoláda převzal cenu pro absolutního vítěze soutěže „Férová čokoláda“ v rámci evropské kampaně Make Chocolate Fair! (Za férovou čokoládu!) upozorňující na nerovnosti v byznysu s kakaem a čokoládou.
Fairtrade vyjádřil uznání organizacím i jednotlivcům za výjimečné výsledky
V tomto roce vůbec poprvé vyhlásila Fairtrade International ceny „Fairtrade Awards“. Bylo nominováno více než 100 jednotlivců a organizací. Cílem tohoto ocenění je vyjádření uznání za výjimečné výsledky či přínos ať už mezi pěstiteli, pracovníky, obchodníky nebo podporovateli v rámci systému Fairtrade.
Celý článek naleznete zde.
Chlouba paraguayských farmářů: první fairtradový cukrovar
Fairtradoví pěstitelé cukrové třtiny si v Paraguayi otevřeli vlastní cukrovar. Jde o jediný cukrovar svého druhu, který je majetkem přímo farmářů. Cukrovar má téměř 200 zaměstnanců. „Družstvo vytvořilo nové pracovní příležitosti. Tento cukrovar představuje nové příležitosti pro jeho členy i nečleny, zkrátka pro celou komunitu,“ říká Teresa Alejandra Pereira, tajemnice družstva Manduvira. Díky němu se zvýší kvalita jejich cukru. Čerstvě sklizená třtina bude totiž zpracována rychleji, než když ji museli vozit 100 km do jiného cukrovaru. Bioplyn, vedlejší produkt zpracování cukrové třtiny, poskytne energii pro cukrovar a družstvo žádá o povolení poskytovat energii i celé komunitě.
Celý článek si můžete přečíst
zde.
Fairtradoví farmáři bojují proti dětské práci
12. června byl Světový den proti dětské práci. Při této příležitosti byl zveřejněn příběh z Paraguaye, kde se sami fairtradoví farmáři učí zapojovat do eliminace dětské práce. Pro ně samotné je ale velmi těžké si přiznat, že tento problém u nich existuje a je potřeba s ním něco dělat. Příběh je i o tom, jak jejich děti nemají zájem pokračovat v tradici pěstování cukrové třtiny.
Celý článek je k dispozici zde.